Loading...
HIMMERIGSKOV2019-01-28T08:39:08+00:00

HIMMERIGSKOV

Januar | Februar | Marts

Med Himmerigskov som det ufravigelige omdrejningspunkt i køkkenet på Ti Trin Ned er der masser af aktivitet omkring de marker, som danner vores fundament året rundt. Også i de mørke vintermåneder, hvor marker og drivhuse kræver mindre … men planlægning af den nye sæson fylder ’tomrummet’ ud.

Hver dag runder vi ’vores spisekammer’ og sikrer, at forholdene er optimale, når vintertemperaturen svinger – og vi følger tæt listen over de afgrøder, der ligger og venter: Rødderne… persillerødder, pastinakker og rødbeder … er sammen med jordskokker et fyldigt modspil til de rustikke kålsorter som palmekål, savoykål, der stadig er sprøde og friske – ligesom vi stadig har ca. 50 kg hvidkål til fermentering.

Over sommeren, sensommeren og efteråret har vi på helt klassisk og gammeldags manér syltet, nedfrosset – og ikke mindst tørret, gæret og fermenteret, så vi kan arbejde kreativt og tilføre syre, sødme og sprødhed til vores serveringer: Syltede asparges, grønne jordbær og eddiker af æblerne fra vores frugtplantage.

Samspillet mellem mark og køkken som karakteriserer begge restaurantens sæsonaktuelle menuer, inviterer til fri leg i køkkenet – og til at overraske med utraditionelle kombinationer af kendte afgrøder, som skaber det karakteristiske og nuancerede i Vores Verden. Og på samme måde de enkle, perfekte og overraskende smagsoplevelser, der kendetegner Vores Gastronomiske Rødder.

Samtidig kan vi stadig finde de vinterhårdføre urter i drivhuset, hvor bl.a. kørvel og vinterportulakken dukker op med sine små, fine grønne blade … og signalerer lidt forår i kontrast til de ellers grå og triste marker.

Sæsonen planlægges

Det er også nu vi med udsigt til farveløse marker gennemgår indkøbet af frø og omhyggeligt vælger de sorter, som erfaringsmæssigt gror bedst i vores jord. Når basis er på plads, udfordrer vi os selv professionelt og kigger på nye sorter, som vi med forskellige afsæt gerne vil teste.

Med til planlægningen hører i år også et lille ’puslespil’, nemlig frugtplantagen, som skal udvides. Hvordan får vi mest glæde af den ekstra hektar, der skal tilplantes inden længe? Og skaber den bedste kombination af blommetræer, hindbær-, solbær og stikkelsbærbuske, hassel, hyld, valnød og havtorn? Og hvilke sorter skal vi vælge for at skabe det største udbytte? Der er mange overvejelser …

Og ja, så har vi jo også de ca, 80 tons møg, som er et fast element i naturlig drift – og som blot venter på frostvejr og de rigtige vindforhold, så vi får det optimale resultat og generer vores omverden mindst muligt.

Forår på vej …

Allerede i slutningen af kolde februar får Himmerigskov forårsfornemmelser. Priklebakkerne er det første tegn – og så snart frosten er væk og foråret banker på, kribler det for at komme ud! Markerne skal pløjes, drivhuset fyldes med såbakker, kartoflerne er klar til at blive lagt … og det eneste vi venter på er den rigtige temperatur, den rigtige fugtighed, lidt sol og lune vinde.

Langsomt får serveringerne på Ti Trin Ned et drys af forårsgrønne farver … en ny sæson er på vej!