Loading...
HIMMERIGSKOV2019-10-08T14:19:45+00:00

HIMMERIGSKOV

OKTOBER | NOVEMBER | DECEMBER

Efteråret er afviklingstid … og samtidig med at vi høster, lagrer og dækker af for vinteren, så spirer de første tanker om næste sæson. Det giver os al mulig grund til at holde Himmerigskov så grøn som muligt med smukke efterafgrøder, der spirer, giver jorden struktur og sikrer, at de vigtige næringsstoffer ikke vaskes ud med efterårs- og vinterregnen … en af de mange tanker vi gør os om bæredygtighed på vejen mod økologi.

Sidegevinsten er det smukkeste grønne alternativ til trist, sort jord … spirende rug, byg og persille … som blot skal slås og vendes ned i jorden til foråret, når markerne klargøres.

Men det ér jo ikke det vigtigste … omdrejningspunktet er ufravigeligt: Høst!

Kartofler og rødbeder fylder Himmerigskovs spisekammer, mens pastinakker og gulerødder dækkes med halm og bliver i jorden, indtil vi løbende høster og kører dem ind til Toldkammeret. Jordskokkerne bliver også derude en tid endnu. Vi lader bladene visne og venter på, at også de er klar til at blive gravet op og lagt på lager – formentlig i slutningen af oktober. Det er fristende at bruge rødbederne i efterårets ’Vores Verden’, men alligevel vælger at vente med at lade dem være bærende – lige nu er der stadig er så mange andre muligheder. Det betyder imidlertid ikke, at vi glemmer dem. Vi arbejder med forberedelser med vinterens menuer .., bager, fermenterer, eksperimenterer.

Kålrækkerne er Markens smukkeste lige nu. De tæller de sidste spidskål sammen med hvidkål, palmekål, grønkål, rosenkål, savoykål, broccoli, glaskål og blomkål. Side om side får de flotte, store kål lov til at blive på markerne, så vi hver uge kan bringe sprødhed ind i menuerne, som trin for trin skifter til efterårsfarver og smage.

En af årets store overraskelser er, at det for første gang er lykkes os at dyrke blomkål til perfektion. De skal selvfølgelig bruges, mens de er hvide og helt sprøde, så succesen på marken har med dominoeffekt ramt køkkenet på Toldkammeret, hvor vi har arbejdet og stadig eksperimenterer fokuseret på at skabe en ret med blomkål, hvor den karakteristiske, skarpe peberrodssmag erstattes af en blød nøddesmag i stegt blomkål og puré, som vi kombinerer med trøfler og smukke Karl Johan svampe. Måske en vegetarisk mellemret?

Krydderurterne er et af efteråret vigtige elementer i at bevare det karakteristiske, lette udtryk i ’Vores Verden. Persille, potulak og brøndkarse er robuste og kan nærmest høstes hele vinteren, så dem sparer vi på lige nu, hvor opgaven er at bruge så mange af de sartere krydderurter som muligt, inden nattefrosten for alvor sætter ind, for så er det slut. Haven – og køkkenet –  bugner af sar, salvie, mynte, isop, anisisop, citrontimian, chokolademynte blomsterkarse, havesyre, bibernelle, estragon, løvstikke, rosmarin og ikke mindst sødskærm. Gamle danske krydderurter blandet med de allermest almindelige, eksperimenter blandet med dét, der virker …

Helt aktuelt indgår de mange krydderurter i den aktuelle menu, men sideløbende lader vi dild, løvstikke, selleritoppe og mynte blive til krydderolie, og de skarpere –  timian, rosmarin og sar – bliver over vinteren til kryddereddike med f.eks. æblesaft, eddikemor eller kombucha, så vi også på den måde sommeren 2019 til de mørke måneder.

Og når aktivitetsniveauet i markerne falder, så vurderer vi igen sommeren 2019, kigger mod næste år og planlægger. Hvad mangler vi? Hvad dyrker i ikke nok af? Hvad dyrker vi for meget af? Som et resultat af de første overvejelser, udvider vi i slutningen af oktober og starten af november vi vores have med hyld, hassel, pærer, sure og søde kirsebær, havtorn og aronia.

Vi kan se vores vinterpause i horisonten – men vi ser også spændende nye projekter, som sender os endnu grønnere ind i 2020.