Loading...
HIMMERIGSKOV2019-07-31T08:03:03+00:00

HIMMERIGSKOV

JULI | AUGUST | SEPTEMBER

Lige nu eksploderer Himmerigskov i en overflod af urter, grønt og bær i alle former og farver – og på mere end én front er juli, august og september årets travleste måneder. På én gang hektiske, spændende, overvældende og fantastiske!

Naturen har givet os en gavmild sæson, vejret har hverken været for vådt eller for tørt. Skal vi klage en smule, så er jorden i år måske lige til den tørre side, men det er fint …

Til gengæld har vi oplevet et væld af skadedyr, og vores nye marker har været ramt af stort set alt. Så vi har måttet improvisere og flytte rundt på afgrøderne for at optimere udbyttet. Da jorden var klar til kål og salater, fandt vi f.eks. stankelbenslarver, som trives fantastisk i lige netop kål og salater. Det problem løste vi ved at erstatte med bønner og løg (som der også gik dyr i – men dét er anden historie) … og sådan fortsatte puslespillet.

Nogle af de første hold afgrøder fejlede, så det der skulle have været et september-høstet 3.- eller 2.-hold, nu ender med at blive årets første – stadig i september, hvilket naturligt får indflydelse på menuerne både nu og over vinteren.

At gemme sommeren

Højsæson på betyder også højsæson for at gemme de skønne, lette sommersmage til den mørke, danske vinter, så ’Vores Verden’ også i januar har vores karakteristiske, lette signatur.

Vi småhøster løbende og storhøster én gang ugentligt. Nogle afgrøder gemmes direkte på de tomme, nedvaskede lagre, som uge for uge fyldes med afgrøder. Andet køres til vores store, nye køkken på Toldkammeret, som virkelig fungerer, når forberedelse til vinteren skal køre parallelt med aftenens service i restauranten.

Små, spæde gulerødder lander sammen med 500 kg hestebønner. De små gulerødder bliver med det samme en del af  ’Vores Verden’, mens 3 kokke bruger en hel dag på at udbælge og fryse hestebønnerne. Og så er der kartoflerne, rødbederne, flere gulerødder …

Alt bliver klargjort – og vi henkoger, tørrer, dehydrerer, sylter, fermenterer og laver safter. En skøn blanding af nye og klassiske ’Mormor-metoder’.

Det søde, det blomstrende

I år har vi flere flerårige afgrøder – og større bredde i sorterne. Vi har udvidet vores rabarberbed fra 7 til 57 planter i 5 forskellige sorter – herunder også én af de helt klassiske, danske ’ærkerabarber’, som er smagsmæssigt helt uovertruffen.

Og pludselig ’peaker’ alle de søde, hyggelige ting. Sommerens ribs, solbær og stikkelsbær følges op af brombær, æbler fra den voksende æbleplantage og blommerne. Sensommermenuerne får sæsonens særlige signatur og sommeren gemmes på glas, flaske, frost.

Det blomstrer over det hele, ukrudtet trives side om side med planlagte afgrøder, de smukke vilde blomster blomstrer sammen med såede Morgenfruer, Tallerkensmækkere og Kornblomster til menuerne. Der er smukt på Himmerigskov …